Uncategorized

Защо лекарите не са диагностицирали тези 3 условия при жените?

Защо лекарите не са диагностицирали тези 3 условия при жените?

Международният ден на жената ни подтиква да отпразнуваме жените и женствеността. Последните изследвания обаче показват, че жените могат да се сблъскат с повече от справедливия си дял от предизвикателствата, включително при получаване на подходяща медицинска помощ. Кои са някои от тези предизвикателства и защо се случват?

Жените изиграха жизненоважна роля за подобряването на медицинските грижи в клиничните области.

Фигури като Dorothea Dix, който помогна за промяна на лицето на психичното здраве, Розалинд Франклин, който допринесе за откриването на човешката ДНК структура, и д -р Вирджиния Апгар, който състави критериите за оценка, оценяващи The Здравословното състояние на новородените бебета, революционизира медицината.

Въпреки това, жените и момичетата по целия свят все още са изправени пред предизвикателства и дискриминация в медицинските условия.

Само миналата година, например, старши служители от Медицинското училище в Токио, както и от университетите на Juntendo и Kitasato в Япония, признаха за манипулиране на резултатите от приемния изпит, така че по -малко кандидати за жени да се класират за своите курсове.

Тези признания подтикнаха безкрайни дебати за степента, в която жените, които избират медицинска помощ като професия, продължават да се сблъскват с вълни на дискриминация.

Подобни проблеми обаче не спират жените, които се опитват да изградят кариера в медицинските науки. Според някои доклади жените също са изправени пред дискриминация като пациенти. Понякога техните лекари не успяват да диагностицират състояния, с които се борят, или да им предложат грешна диагноза и следователно грешен вид терапия.

В тази функция на прожекторите ще разгледаме някои от състоянията, които лекарите са подпалили при жените и ще изследват някои от възможните причини, които стоят зад тези липса на медицинска помощ.

1. Ендометриоза

Едно от хроничните състояния, с които много жени се борят дълго време, преди да успеят да получат правилна диагноза – ако някога го направят – е ендометриозата.

Ендометриозата е прогресивно гинекологично състояние, което лекарите в момента смятат за нелечими. Ендометриозата възниква, когато типът на тъканта, който обикновено линира само матката, расте в други части на тялото. Това може да включва яйчниците, фалопиевите тръби, уретрата, но също така и червата, бъбреците и други органи.

Symptoms of this condition include debilitating pain in the pelvic area, as well as other parts of the body, heavy and persistent menstrual bleeding, spotting between periods, pain during sex with vaginal penetration, nausea and vomiting, severe главоболие и постоянна умора.

Тези симптоми често могат да окажат сериозно въздействие върху качеството на живот на индивида, влияещо върху тяхната производителност, други аспекти на тяхното физическо и психическо здраве и връзките им.

Оценките в плодовитостта и стерилността на списанието показват, че 10–15 процента от жените в репродуктивна възраст живеят с това състояние, а 70 процента от жените, които изпитват хронична тазова болка, всъщност имат ендометриоза.

Както авторите на този изучаващ документ пишат, „Времето от появата на симптоми до диагностика е смущаващо дълго.“ Две трети от хората, които те говориха, започват да изпитват симптоми на ендометриоза по време на юношеството. Въпреки това, повечето от тези хора не търсят медицинска помощ веднага и след като го направят, могат да отнемат лекарите 10–12 години, за да поставят правилна диагноза.

Обикновено лекарите могат да диагностицират само ендометриоза чрез провеждане на лапароскопия. Това е незначителна хирургична процедура, при която лекар вкарва мъничка камера в корема, за да търси лезии и аномалии.

Лекар може да предпише лекарства за облекчаване на болката или хормонална терапия за управление на ендометриоза, но тъй като това състояние е прогресивно, много хора се нуждаят от множество и редовни операции, за да премахнат анормалния растеж на тъканите.

„толкова валидирайки, за да знам, че не съм слаба или луда“

Една жена, на 25 години, която днес говори с медицински новини, обясни, че живее с тежки симптоми на ендометриоза от години преди да получи правилна диагноза.

Основно, това беше така, защото и тя, семейството й, и лекарите, с които се консултира, смятаха, че нейните инвалидиращи симптоми не са нищо повече от „лоши болки в периода“, или иначе ги неправилно придобиха за други здравословни проблеми.

„Мислех, че е напълно нормално да има мъчителна болка и 10-дневни тежки периоди“, каза ни тя. „Моята майка, леля и баба всички имаха един и същ опит, така че винаги ми казваха„ точно така е за жените в нашето семейство “, добави тя.

„Мислех, че може би съм слаб и не мога да се справя с болката, както и други момичета. Миналата година ми поставиха диагноза дълбока инфилтрираща ендометриоза и накрая имах обяснение и най -важното – план за лечение. Беше толкова валидно да знам, че не съм слаб или луд, просто се занимавам с хронично състояние. "

Тя също ни каза, че пътуването й към диагноза е трудно и дълготрайно. „Преживях трима [общопрактикуващи лекари] и двама гинеколози за 2 години“, обясни тя. Тя добави, че тъй като състоянието й засегна няколко органа, тя получи много различни – и неправилни – диагнози, преди лекарите в крайна сметка да идентифицират истинския проблем.

„Имам ендометриоза на пикочния си мехур, уретрата, бъбреците и червата, така че се завъртях с много лекари, казвайки„ имаш [синдром на раздразненото черво] “и„ имаш [тазово възпалително заболяване] “, ‘ Когато разбрах, че това не е така. "

2. Коронарна болест на сърцето

Друг здравословен проблем, който лекарите често не успяват да забележат при жените, е коронарна (или исхемична) сърдечна болест (ИБС). Това заболяване възниква, когато артериите, които доставят оксигенирана кръв в сърцето, така че сърцето да го изпомпва на другите органи, да стане неспособно да „обслужва“ сърцето ефективно.

Симптомите на ИБС варират от човек на човек, което може да направи състоянието предизвикателство за забелязване на лекарите. Въпреки това, по -общо, симптомите също се различават между мъжете и жените и повече жени по този начин не се диагностицират, докато състоянието не се изостри.

Националният институт за сърце, бели дробове и кръв обяснява, че симптомите също могат да варират между различните видове ИБС, а някои хора изобщо не изпитват никакви симптоми. Въпреки това, някои често срещани симптоми включват ангина (налягане в областта на гърдите, особено по време на физическа активност), болка в шията и умора.

Те също така заявяват, че „[H] болестта на Eart е водещата причина за смъртта за жените“ и че жените са по-изложени на риск, отколкото мъжете от развитието на небструктивна ИБС. Това състояние може да възникне, когато артериите, които влязат в сърцето, ненормално се затягат или се „изстискат“ от околната тъкан.

За разлика от обструктивния CHD, който е по-вероятно да се характеризира с болки в гърдите, небструктивният CHD често е „мълчалив“ и може да остане незабелязано дълго време.

Миналите изследвания, публикувани в BMJ, твърдят, че лекарите често пропускат ИБС при жените поради различния набор от симптоми и защото самите жени не търсят медицинска помощ в началото.

„Жените могат да имат повече нетипични симптоми от мъжете – като болки в гърба, изгаряне в гърдите, коремния дискомфорт, гадене или умора – което прави диагнозата по -трудна“, пишат изследователите.

Освен това те добавят, че: „Жените са по -малко вероятно да потърсят медицинска помощ и са склонни да се представят късно в процеса на своята болест. Освен това е по -малко вероятно да имат подходящи изследвания, като коронарна ангиография и заедно с късно представяне на болница, това може да забави началото на ефективното лечение. "

„Изследванията се фокусират предимно върху мъжете“

Специалистите се опитват да намерят по -добри начини за оценка и диагностициране на жени със сърдечни проблеми, но те признават, че има още дълъг път да тръгнат В това отношение.

Един преглед, който се появява в списанието за изследване на циркулацията, отбелязва: „За последните 3 десетилетия са наблюдавани драматични спадове на смъртността на сърдечните заболявания както за мъжете, така и за жените, особено в [над] 65 години възрастова група."

„Въпреки това, нейните автори добавят,„ последните данни предполагат стагнация в подобренията в честотата и смъртността на коронарната сърдечна болест, по -специално сред по -младите жени. “

Но защо това е така? Авторите на изследването твърдят, че всичко това може да се сведе до недостатъчното представяне на женското население в клинични проучвания за сърдечни и съдови проблеми. Те пишат:

„В продължение на много десетилетия [сърдечно -съдовата болест] изследванията се фокусират предимно върху мъжете, като по този начин водят до недооценяване на половите различия от етиологична, диагностична и терапевтична перспектива. Докато жените са недостатъчно представени в клиничните изпитвания, ще продължим да ни липсват данни за вземане на точни клинични решения на 51 [процента] от световното население. "

3. Дефицит на вниманието/разстройство на хиперактивността

жените не пропускат само физическото здравно диагнози; Този проблем се разпростира и върху други състояния, като поведенчески условия и по -конкретно, разстройство на дефицита/хиперактивност на вниманието (ADHD).

Националният институт за психично здраве дефинира ADHD като „мозъчно разстройство, белязано от продължаващ модел на невнимание и/или хиперактивност-импулсивност, който пречи на функционирането или развитието.“

Обикновено лекарите гледат на ADHD като проблем, специфичен за детството, и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязват, че през 2016 г. – последната година, за която са налични данни – около 6,1 милиона деца в The Съединените щати бяха получили диагноза ADHD.

Освен това, според Асоциацията на тревожността и депресията на Америка, докато приблизително 60 процента от децата с ADHD в САЩ продължават да изпитват симптомите на това състояние като възрастни, по -малко от 20 процента от възрастните с ADHD получават получаване правилната диагноза.

Ако като цяло възрастните се борят да получат диагноза, ситуацията е още по -лоша в случая с жените. Изследванията показват, че както семействата, така и здравните специалисти са предубедени към вярването, че момчетата и мъжете са по -склонни да имат ADHD и е по -вероятно да игнорират подобни симптоми при момичета и жени.

Всъщност някои източници показват, че до три четвърти от всички жени с ADHD никога не получават диагноза, а в случай на деца, лекарите диагностицират по-малко момичета, отколкото момчета с ADHD.

Освен това момичетата трябва да чакат по -дълго от момчетата, за да получат диагноза ADHD. Докато момчетата средно получават диагноза на 7 -годишна възраст, момичетата трябва да чакат, докато навършат 12 -годишна възраст, за да получат същото клинично внимание.

Някои жени смятат, че „е твърде късно“

В преглед, публикуван в спътника за първична помощ за нарушения в централната нервна система, изследователите обясняват, че при момчетата и мъжете ADHD се проявява като хиперактивност и импулсивност; При момичетата и жените това състояние приема различно прикритие. При жените и момичетата основният симптом на ADHD е невнимателността, която лекарите могат да се борят да забележат. Често лекарите приемат това по -малко сериозно.

Същият източник също предполага, че момичетата и жените с ADHD могат да развият начини за маскиране на техните симптоми. Някои от тях може да имат по -добри стратегии за справяне от момчетата и мъжете със същото състояние.

Also, because people with ADHD sometimes have other mental health problems, such as anxiety, depression, and obsessive-compulsive disorder, the review authors point out that existing evidence indicates that doctors will much more eagerly diagnose women as Живеейки с психично здравословно състояние, но им отказва диагноза ADHD.

Една жена – сега на 50 -те си години – която говори с MNT, ни каза, че въпреки че отговаря на критериите на ADHD и е живяла със симптоми на ADHD отдавна, тя все още не е получила официална диагноза.

“Therapists are pretty sure I have ADHD, the [national health services] still do not diagnose ADHD in adults and in particular women, and [only] direct you to do online tests,” she explained, adding :

„[След] Четене на статия от човек в Обединеното кралство, която [каза], че му отне години, за да постави диагноза, спрях да се притеснявам за това. Твърде късно е да приемам лекарства за това на моята възраст; Както се казва, [би било като] да изключите стабилната врата, след като конят https://harmoniqhealth.com/ е закрепил. "

Въпреки че медицинските системи по целия свят изминаха дълъг път по отношение на предоставянето на по -добро качество в подходящ момент, подобни сметки правят един проблем много очевиден, а именно, че дискриминацията все още присъства в клиничните изследвания и здравните грижи. За да се борим с него, всички трябва да се научим как да слушаме – наистина слушайте.

  • ADHD/ADD
  • Сърдечно -съдова/кардиология
  • Първична грижа
  • Здравословното/гинекология на жените

Contents