Uncategorized

Всичко за анкилозиращия спондилит

Всичко за анкилозиращия спондилит

Анкилозиращ спондилит (AS) е форма на артрит, която засяга главно гръбначния стълб, долната част на гърба и сакроилиачните стави.

както е възпалително състояние. Характерните симптоми включват болка в ставите, скованост и загуба на подвижност в гръбначния стълб и долната част на гърба.

Състоянието включва възпаление, където лигаментът и сухожилията се прикрепят към костите на гръбначния стълб и към костите на периферните стави , които са известни като ентузии.

Това възпаление води до повишено образуване на кости в гръбначния стълб, което води до костно синтез. В напреднали случаи това също може да доведе до деформация на гръбначния стълб.

Лечението на лекарството и физическата терапия могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Тази статия ще разгледа внимателно, включително симптомите, лечението, причините и упражненията, свързани с нея.

Както е вид артрит. Той засяга най -вече долната част на гръбначния стълб и мястото, където гръбначният стълб се присъединява към бедрата, известен като сакроилиачните стави.

, както може да бъде трудно да се диагностицира, но това състояние има определен модел на симптоми на болка , и промените обикновено се виждат при рентгенови и ЯМР сканирания.

мъжете са по-склонни да се развиват като жени. Състоянието има тенденция да бъде по -меко, когато се появява при жените, което също прави по -трудно да се диагностицира.

Според Асоциацията на спондилита на Америка, симптомите обикновено започват на възраст между 17 и 45 години. Те обаче могат да се развият и при деца и хора, които са много по -възрастни.

Понастоящем няма лечение за AS, но някои лекарства могат да помогнат за управление на болката и възпалението. Физикалната терапия също може да облекчи болката и да предотврати или забави ограниченията и да намали подвижността.

Симптоми

Най -честите ранни симптоми на AS са болка и скованост в долната част на гърба, областта на тазобедрената става, или и двете. Тези симптоми могат да възникнат в продължение на няколко седмици или месеци.

С течение на времето тези симптоми могат да се разпространят в други области на гръбначния стълб и могат да повлияят на гръбначните стави на шията.

Някои хора имат лека болка, която идва и си отива, докато други имат силна, дълготрайна болка. Всички, които са вероятно, ще изпитат пламъци, което е, когато симптомите се влошат, и периоди на ремисия, което е, когато симптомите се подобряват.

Основните симптоми на AS влияят на гръбначния стълб и долната част на гърба, причинявайки:

  • Болка
  • Скованост
  • Загуба на подвижност

Болката обикновено е по -лоша по време на почивка и по време на Нощ и може да попречи на възстановителен сън. Придвижването наоколо обикновено може да подобри нивата на болката.

Въпреки това, възпалението и болката не се ограничават до гръбначния стълб. Както може да се отрази и на други части на тялото. Те включват зоните около други стави, като:

  • Ребра
  • рамене
  • колене
  • глезени, крака, и вмъквания на сухожилията на петата
  • отгоре на костта на пищяла в долната част на краката
  • Ахилесово сухожилие

, както може да причини кокален синтез или анкилозинг , която се отнася до свръхрастеж на костите в ставите. Това може да затрудни изпълнението на ежедневните задачи. В някои случаи може да ограничи движението на гърдите и да затрудни дишането.

както е системно състояние. Хората могат да изпитат конституционни симптоми на умора, което се отнася до усещането, че е уморен и липсва енергия.

Както може да повлияе и на очите, причинявайки болка и зачервяване. Без лечение това възпаление, известно като ирит или увеит, може да наруши зрението.

Други системни усложнения и признаци на състоянието могат да включват неврологични, сърдечно -съдови и белодробни промени.

Неврологичните симптоми могат да включват:

  • Невропатия, или нервни симптоми
  • Миопатия, или мускулни проблеми
  • Радикулопатия, или притискани нерви

Ефектите от сърдечно -съдовата система могат да включват:

  • Възпаление на аортата
  • Болест на аортната клапа
  • ischemic heart disease

Lung or pulmonary involvement can cause interstitial lung disease, fibrosis, and difficulty breathing due to chest wall restriction that the ankylosing of joints in the spine causes.

Научете повече за възможните усложнения на както тук.

По -долу е напълно интерактивен 3D модел на AS. Разгледайте модела, използвайки подложката на мишката или сензорния екран, за да научите повече за AS.

лечения

Понастоящем няма лечение за AS, а щетите, които причиняват, е необратимо. Някои опции обаче могат да помогнат за облекчаване на симптомите и управление на прогресията.

Те включват:

  • Физически терапии и упражнения
  • Някои лекарства
  • Хирургия, в редки случаи

Хората с диагноза AS ще трябва да видят специализиран лекар, известен като ревматолог. Те могат да се нуждаят от редица посещения, тъй като състоянието прогресира бавно и последователната медицинска помощ позволява по -добър мониторинг и лечение.

Два често срещани подхода, които помагат на хората да се справят с лекарства, да намалят болката и възпалението и физическата терапия и упражнения, за поддържане на движение и стойка.

Лекарите ще препоръчат само операцията за коригиране на тежка деформация, като прекомерни промени в стойката поради възпаление и анкилозиране на гръбначния стълб или за заместване на тазобедрената става или друга става.

Лекарите могат също да препоръчат определени диети, храни или хранителни вещества, за да помогнат на човек да управлява симптомите на AS. Научете повече за диетата и както тук.

Лечение с лекарства

Основните лекарства, които хората използват, за да облекчат болката и възпалението на AS, които са нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Някои примери за тях включват ибупрофен, напроксен и диклофенак.

Acetaminophen and codeine are also options if NSAIDs are unsuitable or ineffective.

Some NSAIDs compromise bone health by reducing the creation of new bone, so doctors do not usually recommend NSAIDs after surgery for хора с проблеми с костния синтез.

Някои други варианти за лекарство включват:

  • Локални инжекции на кортикостероиди
  • МОДИО на болестта антиревматични лекарства, като сулфасалазин ( Azulfidine, Sulfazine) and methotrexate (Otrexup, Rheumatrex, or Trexall)
  • tumor necrosis factor antagonists, such as adalimumab (Humira), certolizumab (Cimzia), etanercept (Enbrel), golimumab (Simponi), or infliximab (Remicade)
  • Други биологични лечения, като secukinumab (cosentyx)

, както може да повлияе на цялото тяло, и човек може да изисква координация на грижите от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от редица от Специалисти, включително физически терапевти, очни специалисти, кардиолози, невролози и гастроентеролози.

Научете повече за лекарството TR Хранене за както тук.

Диагноза

За да диагностицирате AS, лекар ще попита за симптомите на човека, ще извърши физикален преглед и ще организира тестове, когато е необходимо.

Ако възпалителната болка в гърба е налице с определени характеристики, това може да показва като.

Тези характеристики включват:

  • Болка, която не се подобрява с почивка
  • Болка, която причинява нарушаване на съня
  • Болки в гърба, който започва постепенно, на възраст между 17 и 45 години и не се дължи на нараняване
  • Симптоми, които продължават да съществуват в продължение на няколко месеца ; тестове. Това може да забави диагнозата.

    Секциите по -долу ще разгледат по -подробно кръвните тестове и тестовете за изображения.

    Кръвни тестове

    Не може да потвърди кръвен тест като, Но има тестове, които могат да изключат други причини за симптомите на човека.

    Генетиката е важна характеристика на това състояние. Отчетено 90% от хората с AS имат генетичен маркер, наречен HLA-B27. Лекарите могат да поръчат кръвен тест за това като част от първоначалната обработка.

    Тестовете за възпаление могат да включват:

  • Степен на утаяване на еритроцитите
  • С-реактивен протеин
  • Пълна кръвна картина

Ако лекарят подозира друга причина, като ревматоиден артрит, те могат да тестват за ревматоиден фактор, цикличен цитрулиниран пептид и антинуклеарна част Антитела, които да помогнат за изключването му.

Тестове за изображения

Те могат да включват:

  • рентгенови лъчи, които могат да разкрият както ранни, така и по-напреднали промени към гръбначния стълб и таза
  • CT сканирания, които създават по-надеждни изображения с по-висока разделителна способност от рентгеновите лъчи
  • ЯМР сканиране, като ЯМР на сакроилиачните стави, които могат да разкрият рано рано Признаци на състоянието

причини

Точната причина за AS остава неясна, но ранните симптоми са резултат от възпаление в части от долния гръбначен стълб.

с нов растеж на костите в резултат на възпалението, постоянно увреждане a може да възникне сливане.

Въпреки това, лекарите все още не знаят защо този хроничен възпалителен процес се осъществява при хора с AS.

Това каза, че състоянието често работи в семействата. Възможно е, както и генетичните и екологичните компоненти.

упражнения

Физикалната терапия и упражнения да помогнат за лечение на симптомите и да предотвратят или забавят ограниченията на мобилността.

Физически терапевт ще може да проектира програма, която може да помогне на човек да поддържа добра стойка и движение в ставите.

Това може да се състои от:

  • Ежедневни упражнения
  • Специално обучение за справяне с области на участие
  • Терапевтичните упражнения

упражненията за физическа терапия са https://harmoniqhealth.com/ известни като укрепване на упражненията и упражнения за движение.

Асоциацията на спондилит на Америка казва, че идеалната програма за упражнения ще включва следните четири елемента:

  • Разтягане: Това може да подобри гъвкавостта и да намали мускулната скованост, подуване и болка. Той също може да сведе до минимум риска от ставно сливане.
  • Сърдечно -съдови упражнения: Тези упражнения, които включват плуване и ходене, могат да подобрят функцията на белите дробове и сърцето и да намалят болката и умората.
  • Мускулни упражнения : Те помагат за укрепване на сърцевината и гърба, които помагат за поддържане на гръбначния стълб. Наличието на силни мускули може да подобри стойката и движението, както и да намали болката.
  • Обучение за баланс: Това може да помогне за подобряване на стабилността и намаляване на риска от падания.

Научете повече за конкретни упражнения за както тук.

перспективи

Прогнозата за AS е трудна за предвиждане, тъй като варира в широки средства от човек до Лицето и прогресията често не са постоянни.

Важните фактори за измерване на перспективите включват нива на функционална способност, гръбначна подвижност и увреждане на ставите.

Някои хора ще изпитат тежка функционална загуба, докато докато, докато, докато, докато, докато, докато, докато докато Други едва ли ще забележат симптомите си.

Около 1% от хората изпитват дългосрочна ремисия, при която симптомите престават да се развиват.

От друга страна, някои хора могат да имат животозастрашаващи усложнения, които засягат сърцето, белите дробове, или нервна система.

Пушенето може да доведе до по -лоши резултати.

Резюме

както е вид артрит, който засяга гръбначния стълб и долната част на гърба. Най -често се среща при мъжете и има тенденция да се появява в късна юношеска или ранна зряла възраст.

Въпреки че понастоящем няма лечение за AS, много лечения могат да помогнат за забавяне или спиране на прогресията на състоянието. Ежедневното управление, като програма за упражнения, може да помогне на хората да контролират симптомите си.

  • Болки в гърба
  • Кости/ортопедия
  • Болка/анестетика
  • CAT 1

Contents